Majoritatea nodulilor la nivelul sânilor sunt descoperiți prin palpări de către femei sau de către partenerii lor, însa de fapt, mulți dintre acești noduli sunt benigni (necanceroși).
Femeile ar trebui să își facă singure examinări ale sânilor zilnic, pe o perioadă de la 7 până la 10 zile, începând cu ce-a de-a doua zi a ciclului menstrual. Dacă nu se află la menstruație, se poate alege o anumită zi a lunii pentru a executa palparea, urmând ca examinarea să se reia lunar, în aceeași zi a lunii.
Mamele care alăptează ar trebui să facă această examinare imediat după ce hrănesc copilul. Metoda de examinare a sânilor ar trebui să facă parte din examinarea periodică a sănătății noastre.
În cazul femeilor cu vârsta între 20 și 30 de ani, examinarea se recomandă o dată la 3 ani iar în cazul femeilor de peste 30 de ani, anual. Mamografia este cea mai precisă metodă de diagnosticare a cancerului la sân.
Ce este mamografia.
Mamografia este o metodă prin care se vizualizează glandele mamare, utilizând un sistem ce emite o doză redusă de radiație X și poate detecta un procent de 80 până la 90% dintre tumori, cu până la doi ani înainte ca acestea să poată fi simțite la pipăire. Se realizează de obicei cu pacientul în poziție verticală. Țesutul de la nivelul sânului este compresat iar razele X vor emite din diferite unghiuri. Cu toate acestea, mamografia poate să nu aibă același efect în cazul femeilor tinere, ca și în cazul femeilor mature. Aceasta se întâmplă deoarece densitatea țesutului sânilor la femeile mai tinere este mai mare, iar razele X nu pot penetra țesutul datorită densității crescute ale acestuia.
În cazul suspectării unei tumori maligne, se va face o biopsie pentru a determina exact dacă este vorba despre un chist sau despre o tumoare. Proceduri ca testări hormonale, examinarea cu raze X a pieptului și a scheletului, aspirația de măduvă osoasă, scanări ale ficatului – ajută în diagnosticarea pacientului cu cancer la sân. Asociația Americana a Cancerului recomandă pentru femeile de peste 22 de ani examinări lunare, o mamografie până la vârsta de 40 de ani și mamografii anuale sau de 2 ori pe ani pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani.
Factorii ce favorizează apariția cancerului la sâni.
Factorii de risc care contribuie la dezvolte cancerul la sân sunt numeroși și includ:
Sexul – riscul ca o femeie să dezvolte cancer este de 100 de ori mai crescut decât în cazul bărbaților.
Vârsta – acest risc crește odată cu înaintarea în vârstă. Aproximativ 77% dintre femeile cu cancer la sân au peste vârsta de 50 de ani în momentul diagnosticului.
Genetica – riscul crește în cazul femeilor ce au avut rude diagnosticate cu cancer la sân. Riscul este de 2 ori mai mare în cazul în care rudele de gradul întâi (mamă, soră) au sau au avut cancer la sân. De asemenea, la persoanele ce au dezvoltat o dată cancer de sân, șansele de a dezvolta un nou cancer la sân sunt de 3-4 ori mai mari.
Istoria menstruală – menstruațiile apărute timpurii, înainte de vârsta de 12 ani, sau menopauza apărută târziu, după vârsta de 50 ani, cresc ușor riscul de a dezvolta cancerul la sân.
Rasa – femeile caucaziene au un risc mai mare, în timp ce cele african-americane, asiatice, hispanice au un risc mai mic.
Istoria reproducerii – o creștere ușoară apare și în cazul femeilor ce nu au copii sau primul copil îl fac după vârsta de 30 de ani.
Tratamente cu substituții de hormoni – efectuate pe o perioadă de peste 5 ani pot crește ușor riscul de a dezvolta cancer la sân. Acest risc scade la peste 5 ani după ce s-au întrerupt tratamentele.
Alcoolul – un pahar de alcool pe zi crește ușor riscul, însa excesul de 2 până la 5 pahare zilnice crește riscul de 1.5 ori.
Greutatea – obezitatea apărută după menopauză a fost inclusă în lista organizației ACS (Asociatia America a Cancerului) ca fiind un factor ce influențează cancerul la sân.