Vaccinurile sunt una din cele mai bune metode pentru a preveni diverse boli la câini. Unele dintre aceste boli sunt letale, precum parvoviroza. În acest fel îți protejezi câinele din timp. O să aflăm în acest articol ce cuprinde o schema vaccinare caini si de ce este aceasta importanta.

Însă nu este de ajuns un vaccin. Trebuie făcute mai multe vaccinuri și rapeluri, iar apoi efectuate anual pentru restul vieții. Sistemul imunitar scade treptat, deci rapelurile sunt esențiale pentru întărirea acestuia.

De ce trebuie să îmi vaccinez câinele?

Cel mai important motiv este că îți protejezi noul prieten împotriva diverselor boli canine. Cu siguranță nu vrei ca noul tău cățeluș să aibă parvoviroză și să devină „vechiul” cățeluș în câteva zile.

Al doilea motiv este pentru că salvezi bani. Tratamentul diverselor boli poate fi destul de costisitor. Câinele tău poate avea nevoie de medicamente, spitalizare, îngrijire din partea cadrelor medicale etc. Costurile pentru astfel de servicii nu sunt ieftine.

În schimb, vaccinurile sunt mult mai ieftine. Nici nu nu trebuie să dai bani din buzunar și nici câinele nu se va chinui dacă vaccinurile previn bolile.

Nu în ultimul rând, ești obligat de lege. Dacă refuzi să îți vaccinezi câinele poți primi amenzi de la 400 la 1000 de lei.

Schema de vaccinare a câinilor

Dacă te aștepți la o listă cu toate vaccinurile necesare pentru câinele tău, o să fi puțin dezamăgit. Vaccinurile se împart în vaccinuri obligatorii și vaccinuri opționale. Fie că vrei sau nu, cele obligatorii trebuie administrate câinelui tău. În schimb, tu alegi dacă să îi faci vaccinurile opționale, după ce medicul veterinar l-a analizat. Totodată, medicul veterinar îți va spune ce vaccinuri opționale poți să îi faci câinelui tău și care sunt indicate.

Vaccinurile obligatorii se fac împotriva rabiei, a parvovirusului, a jigodiei canine și a leptospirozei. Cele opționale sunt împotriva bolii Lyme, Bordetella și a „gripei canine” (canine influenza virus).

Acestea fiind zise, iată vaccinurile obligatorii în România:

  • Primul vaccin se administrează când cățelul are între 6 și 8 săptămâni. Acest interval depinde de caracteristicile fiecărui câine în parte. În mod normal, veterinarul recoltează o probă de sânge pentru a o trimite la laborator. Acolo se determină numărul de anticorpi împotriva parvovirozei. În acest fel, medicul veterinar va identifica momentul potrivit pentru administrarea vaccinului.
  • Următoarele 3 vaccinuri au loc în următoarele 2-3 săptămâni. Acestea au o valență mai mare.
  • A patra vaccinare este cu vaccinul antirabic. Se administrează doar dacă câinele este mai mare de 3 luni. Totodată, acesta este ultimul vaccin.
  • Vaccinurile anuale, care se vor face până la sfârșitul vieții.

Primele vaccinuri se fac de obicei odată cu deparazitarea. Bolile împotriva cărora este vaccinat câinele tău sunt:

  • Jigodia canină
  • Parvovirus canin
  • Rabie
  • Leptospiroză
  • Hepatită infecțioasă

Cățeii au un sistem imunitar scăzut, de aceea li se administrează vaccinuri și rapeluri atât de repede. Inițial, aceștia încă au o parte din anticorpii mamei, fiind protejați. Însă dispar după scurt timp, având nevoie de întărirea sistemului imunitar.

Pentru câinii adulți, schema de vaccinare arată cam așa:

  • Rapel antirabic o dată la 3 ani
  • Rapel împotriva jigodiei canine o dată la 3 ani
  • Rapel anual împotriva leptospirozei
  • Rapel anual împotriva Bordetella
  • Rapel anual împotriva bolii Lyme

Ce mai trebuie să știi despre vaccinarea câinelui tău

Vaccinurile sunt deosebit de importante pentru câini, protejându-i de boli fatale și boli care se transmit la om. Însă ține minte că nu trebuie administrare vaccinuri pentru toate bolile posibile. Unele vaccinuri trebuie luate în considerare și administrate în anumite situații. Medicul veterinar va determina acele situații în funcție de vârsta, istoricul medical, împrejurimile și stilul de viață al câinelui.

Dacă vrei să afli schema exactă de vaccinare a câinelui tău, apelează la un medic veterinar. De preferat, unul care îi va face analize.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *