Cu poluarea care există astăzi, în special în orașe, probabil ați auzit despre purificatoare de aer pentru acasă sau birou și chiar luați în considerare cumpărarea unuia. Ce este un purificator de aer? Pentru ce se folosește? Cum funcționează?

Ce este un purificator de aer și pentru ce este util?

Dacă la domiciliu există copii alergici sau vârstnici, este recomandat în special să utilizați un purificator de aer. Vorbim aici despre a contribui la sănătatea respiratorie a acestor grupuri sensibile, dar pentru restul familiei, va oferi, de asemenea, confort termic, calitatea aerului și un mediu curat, fără mirosuri.

Purificatoarele de aer sunt dispozitive care purifică, filtrează și curăță mediul casnic. Cum? Prin reținerea acestor particule cu ajutorul unui ventilator, trecând acele microorganisme printr-un sistem de filtrare, în care sunt depozitate aceste impurități, iar aerul final returnat are astfel o calitate superioară. Un purificator de aer elimină poluanții, cum ar fi praful, fumul, părul de animale, polenul etc., rolul său fiind acela de a capta particulele nocive și de a genera un aer curat, prin eliminarea mirosurilor neplăcute și a agenților chimici. Eliminarea poluanților din aer poate ajuta în special persoanele care suferă de probleme precum astmul sau alergiile, făcându-le capabile să respire mai bine, deoarece acest dispozitiv ne permite să respirăm într-un mod mai curat și, astfel, ne oferă o calitate mai bună a vieții.

Tipuri de purificatoare de aer

Filtrele sunt adevărații protagoniști atunci când vine vorba de îmbunătățirea aerului pe care îl respirați. Cu toate acestea, nu toate sunt la fel sau au aceleași caracteristici sau funcționalitățiꓽ

  • Cu filtru HEPA

Acronimul HEPA provine de la ”High Efficiency Particulate Air” și semnifică acel filtru de aer care este capabil să filtreze particule mai mari de 0.3 micrometri. Pentru a obține calificarea HEPA, un filtru trebuie să înlăture peste 99,97 % dintre microorganismele ce măsoară mai mult de 0.3 micrometri. Pentru Europa, filtrul HEPA trebuie să distrugă un procent de peste 99, 95 %. Dacă o persoană care locuiește în casa ta care este alergică, acesta este tipul de filtru pe care ar trebui să îl alegi. În plus, acesta reușește, de asemenea, să îmbunătățească mediul și să-l facă mai uscat, astfel încât să nu genereze o umiditate care poate fi dăunătoare.

  • Cu ionizator

Acest sistem de filtrare este oarecum mai avansat, deoarece funcționează prin intermediul ionilor negativi care fac ca particulele toxice, prin acțiunea unui câmp electromagnetic, să cadă la pământ. Cu alte cuvinte, ele nu mai sunt în aer și, prin urmare, nu sunt inhalate.

  • Cu cărbune activ

Dacă, pe lângă curățarea aerului bacteriilor (lăsând doar cele mai pure particule), dorința este de a elimina mirosurile neplăcute, inclusiv cele cauzate de animalele de companie, cel mai bine este să optați pentru aceste tipuri de filtre care le neutralizează.

  • Cu UV

Ultimul dintre cele mai frecvente tipuri de filtre din purificatoarele de aer este unul care utilizează iradierea cu lumină ultravioletă pentru a ucide toate tipurile de bacterii, ciuperci și alergeni. Cu toate acestea, pentru a-l face mai eficient, este mai bine să-l utilizați în camere în care nu există prea mult mobilier.

Cum funcționează un purificator de aer?

Purificatoarele de aer captează mai întâi aerul înconjurător cu ajutorul unui ventilator și, după ce particulele trec printr-un sistem de filtrare în care impuritățile sunt prinse, aerul revine în cameră.

Recomandarea noastră este să căutați modele de purificatoare de aer, care au filtre HEPA.

În randurile anterioare s-a demonstrat deja ca un purificator este un dispozitiv recomandat pentru a îmbunătăți aerul care este respirat într-un mediu, mai ales dacă acolo trăiesc copii, adulți cu probleme respiratorii, animale de companie sau persoane cu alergii. O funcție principală care este, de asemenea, îmbunătățită cu versatilitatea utilizării, care oferă funcționalități ale celor mai actuale modele. De exemplu, puteți utiliza purificatorul în timpul zilei și îl puteți lăsa să se autoregleze în funcție de cantitatea de particule pe care o detectează sau îl puteți porni înainte de a merge la culcare și îl puteți lăsa toată noaptea, pe modul silențios. În plus față de curățarea mediului, veți îmbunătăți și calitatea somnului.

Este, de asemenea, foarte potrivit pentru utilizarea intensivă în timpul lunilor de primăvară, în special în timpul alertelor de concentrație ridicată de polen în aer liber. Aici, de exemplu, puteți să programați pornirea și oprirea acestuia sau să îl controlați de la distanță din aplicație, în funcție de indicațiile privind calitatea aerului, pe care le puteți regăsi cu ajutorul aplicațiilor de pe telefonul mobil.

Unde amplasăm purificatorul?

Locația ideală a purificatorului este în mijlocul camerei sau cât mai central posibil. Vă recomandăm să lăsați suficient spațiu în jurul acestuia, astfel încât aerul să poată circula corespunzător, iar sistemul de filtrare să lucreze rapid și eficient. În cazul în care puterea purificatorului nu este foarte ajustată la dimensiunile camerei sau când există un număr mai mare de persoane, vă sfătuim, ori de câte ori este posibil și cu toate măsurile de siguranță corespunzătoare, să plasați purificatorul la o anumită înălțime. Locația ideală ar fi la aproximativ 50-80 cm de sol și pe o suprafață plană, cum ar fi un mobilier auxiliar sau un piedestal.

Dacă utilizați purificatorul pentru alergenii sau contaminanții regăsiți în aerul de afară, țineți ferestrele închise. De preferință, utilizați purificatorul în modul automat, iar acesta se va adapta la calitatea aerului în orice moment. Purificatoarele au un indicator luminos care se va aprinde atunci când este necesar să înlocuiți filtrul. Unele modele de filtre trebuie schimbate la fiecare 12 luni, în funcție de utilizarea dată. De exemplu, în locuri cu concentrații mari de CO2, cum ar fi ateliere sau spații cu fum, filtrele se vor schimba mai des, în funcție și de indicațiile producătorului. Ori de câte ori este posibil, schimbați filtrul în exterior, de preferat la 24 de ore după ultima utilizare, pentru a dezactiva virușii și bacteriile. Purtați mănuși și măști dacă particulele care prezintă scurgeri provoacă alergii sau reacții adverse.

Un purificator de aer este util pentru respirarea unui aer mai curat mai ales cand calitatea aerului din Bucuresti este sub standarde, fiind de ajutor în special persoanelor care au alergii, astm, animale de companie. Utilizarea sa este una ușoară, astfel încât să genereze o eficiență cât mai mare.

Constănțeanul

One thought on “Ce este un purificator de aer și cum îl folosim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *