Invata sa conduci prudent utilizand oglinda retrovizoare

Prudenta pe carosabil este foarte importanta si ea asigura de cele mai multe ori faptul ca  ajungem la destinatie. Cand vorbim de conducere preventiva ne gandim de cele mai multe ori la modul de comportament din timpul condusului.

Aceste moduri de comportament din timpul condusului sunt:

  • pastrarea regulilor de circulatie si reglementarilor de viteza
  • utilizarea corecta a sistemelor de semnalizare si avertizare a autovehiculului
  • utilizarea corecta a oglinzilor retrovizoare

Regulile si semnele de circulatie asigura o informare corecta asupra situatiilor ce le veti intampina pe drum si in functie de acestea trebuie sa luati cea mai buna decizie.

Prin utilizarea sistemelor de semnalizare si avertizare, lampi de semnalizare si avertizare soferii de autovehicule comunica cu ceilalti participanti la trafic intentiile de manevra. Utilizarea incorecta sau neutilizarea lampilor de semnalizare poate induce in eroare participantii la trafic si astfel cresc riscurile de accidentare. De aceea inainte de plecare pe drum este important sa verificati lampile de semnalizare sa functioneze fara probleme iar in cazul unor defectiuni este bine sa le schimbati cu altele noi.

Utilizarea oglinzilor retrovizoare in timpul mersului ofera soferului posibilitatea sa aiba o imagine clara asupra fluxului de vehicule, ajuta sa perceapa semnalizarile trimise de ceilalti participanti la trafic.

De cate ori trebuie sa se asigure conducatorul auto in oglinda retrovizoare?

Nu este o regula clara, de cate ori simte nevoia pentru a cunoaste situatia din spate sau laterala autovehiculului si de fiecare data cand doreste sa inceapa o manevra. Printr-o singura privire, un conducator auto bun, primeste toate informatiile de care are nevoie pentru a lua cea mai buna manevra.

Conducerea unui autovehicul fara oglinda retrovizoare este ca si cum ar conduce fara informatii din spate si lateral, astfel la orice manevra soferul este nevoit sa se intoarca in spate ca sa se asigure si sa duca la bun sfarsit manevra inceputa in siguranta. Exista un numar mare de manevre care nu pot fi executate sau pot fi executate destul de greu fara oglinda retrovizoare.

Un sofer bun isi dezvolta dexteritatea ca sa perceapa dintr-o singura privire toata suprafata laterala sau spatele autovehiculului care de altfel ar fi in unghi mort, cunoscand tot timpul ce se intampla in jurul lui si nu are nevoie sa stea tot timpul cu ochii in oglinda retrovizoare.

La scoala de soferi primul lucru pe care-l invata elevul este sa-si regleze la fiecare pornire oglinda retrovizoare ca sa aiba o vizibilitate cat mai buna in spate sau laterala. Aceasta reglare permanenta este foarte importanta, exista foarte multe situatii in care pozitia oglinzilor se poate schimba la o simpla atingere sau julitura. Dupa reglare, oglinzile retrovizoare ne vor oferi informatii suficiente despre traficul din spatele si laterala noastra incat sa putem circula in siguranta.

Daca intamplator oglinda retrovizoare se strica sau oglinda din ea se sparge este important s-o schimbam cu una noua pentru a asigura in continuare vizibilitatea oferita de aceasta. Cautand oferte pe internet am intrat pe siteul strenger.ro unde am vazut o oferta mare de oglinzi retrovizoare pentru foarte multe tipuri de autovehicule si autocamioane, trebuie doar sa alegeti oglinda retrovizoare de care aveti nevoie si s-o montati la loc.

Un alt aspect este curatarea oglinzilor retrovizoare. Oglinda retrovizoare poate fi improscata cu noroi in timpul mersului, se depune praful, toamna se depune bruma si zapada de aceea de fiecare data cand este nevoie trebuie s-o curatam. Exista unele oglinzi retrovizoare care au incalzire proprie impotriva inghetului, iar acestea pot fi foarte utile iarna cand totul este inghetat in jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *