Stivuitorul este o mașină industrială, utilizată pentru ridicarea și deplasarea mărfurilor sau materialelor grele și voluminoase. Un stivuitor este echipat cu furci de ridicare frontale, care se pot înălța sau coborî pentru a manipula obiectele de pe șantier sau în diferite locuri unde este necesar.

Acestea sunt folosite în:

 • depozite;
 • fabrici;
 • porturi;
 • aeroporturi.

Cu un stivuitor ai posibilitatea de a manipula:

 • diverse tipuri de materiale;
 • containere;
 • cutii;
 • obiecte în general mari și foarte grele.

Stivuitorul va fi operat de către un operator. Se controlează cu un volan, pedale și un joystick pentru furci. Practic, este asemănător cu o mașină.

Desigur, stivuitoarele pot fi echipate cu diverse accesorii, precum dispozitive pentru ridicarea anumitor forme de încărcături sau cu dispozitive de prindere speciale.

Cum să întreții corect un stivuitor

Cum să alegi un stivuitor potrivit?

Alegerea stivuitorului potrivit nevoilor tale depinde de mulți factori cheie. Caracteristici precum tipul de materialul ce-l vei manipula sau înălțimea de ridicare necesară sunt doar câteva dintre acestea.

 • Sarcina maximă

Este foarte important să ai în vedere sarcina maximă pe care o vei manipula. Mai exact greutatea și dimensiunile obiectelor ce le vei muta pentru a putea alege stivuitorul cu o capacitate potrivită. Dacă capacitatea sa este prea mică, nu va face față nevoilor pe care le ai.

 • Înălțimea de ridicare

Înălțimea de ridicare ar trebui să fie suficient de mare pentru a ajunge în cel mai înalt loc din depozit sau locația unde va fi folosit. Poți alege un stivuitor cu o înălțime mai mare de ridicare decât cea necesară pentru a exclude eventualele destabilizări.

 • Tipul de stivuitor

Pe piață vei găsi o multitudine de tipuri de stivuitoare, printre care se numără cele cu furcă în față, cu băț telescopic sau cu furcă laterală. Alege modelul care poate îndeplini cele mai multe dintre sarcinile pe care le ai de dus la bun sfârșit într-o zi de muncă.

 • Mediul de lucru

Trebuie să ai în vedere mediul în care stivuitorul va fi folosit. Este foarte important să fie utilizat pentru suprafețele pentru care a fost creat.

 • Siguranța

Înainte de a achiziționa orice fel de stivuitor, este important să ai în vedere cât de sigur este pentru cei ce-l vor conduce. Alege-l pe cel cu caracteristici de siguranță adecvate locului de muncă, care să fie dotat cu frânare, claxon și sisteme corecte de iluminare.

 • Prețul

Fără doar și poate, costul este un factor decisiv. Prin urmare, verifică costurile și disponibilitățile lor, dar și a pieselor de schimb. Stivuitorul este un utilaj care va necesita întreținere. Alege-l pe cel mai fiabil.

Cum întreții corect un stivuitor?

Întreținerea corectă a unui stivuitor este foarte importantă, deoarece ea va defini durata de viață a sa. Iată câteva sfaturi ce te vor ajuta să întreții corect o astfel de mașinărie:

 1. Verifică mereu nivelul de ulei hidraulic și schimbă-l la intervale de timp recomandate de către producător. Uleiul hidraulic este vital pentru o bună funcționare a stivuitorului.
 2. Înlocuiește filtrele de aer, de ulei și de combustibil, deoarece previn deteriorarea componentelor.
 3. Verifică starea bateriei și asigură-te că este încărcată în mod corect, pentru a preveni supraîncărcarea și deteriorarea ei în timp.
 4. Curăță și lubrifiază în mod constant elementele mobile ale stivuitorului, precum sunt furcile și sistemul de direcție.
 5. Verifică sistemul de frânare ori de câte ori poți. La fel și sistemul de direcție, pentru a evita eventualele riscuri care pot apărea la locul de muncă. Stivuitoarele trebuie să urmeze toate procedurile de siguranță.
 6. Schimbă anvelopele de fiecare dată când este necesar. Niște roți distruse vor afecta performanța stivuitorului, dar cresc riscul de accidente.
 7. Asigură-te că operatorii dețin instrucția necesară pentru a conduce un astfel de utilaj.

Astfel, stivuitoarele sunt mașinării foarte importante, care au reușit să eficientizeze, ușureze și să mărească productivitatea muncii manuale.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *