Crearea unui site web în 2024 implică un proces complex, în care tehnologiile moderne, de ultimă generaţie, vor juca un rol foarte important. Fiecare tehnologie va servi unor scopuri diferite în procesul de dezvoltare, asigurând profesionistului care se va ocupa de construirea sa modalităţi eficiente şi simplificate de a ajunge la rezultatele dorite de client.
Alegerea acestor tehnologii esenţiale pentru creare site web va depinde de experienţa dezvoltatorului şi designerului, dar şi de complexitatea site-urilor pe care le va avea de realizat. Sunt multe tehnologii care ar putea fi folosite, fireşte, însă nu le vom enumera pe toate aici, ci ne vom concentra doar pe cele mai des utilizate şi pe cele care vor fi alese mereu de orice dezvoltator de site-uri din 2024.
Inteligenţa Artificială. În 2024, Inteligenţa Artificială este o tehnologie esenţială pentru crearea unui site web. Dacă în urmă cu trei sau patru ani nici nu ne gândeam la AI când era vorba despre dezvoltare web sau design, coduri pentru site-uri, astăzi putem spune că AI-ul a devenit un instrument extrem de important pentru orice dezvoltator web şi creator de site-uri profesioniste.
Se poate genera conţinut pentru site, dar şi imagini, se pot construi site-uri întregi prin combinarea unor instrumente bazate pe AI, producţia este accelerată. Dezvoltatorii învaţă să folosească şi să interacţioneze cu LLM-urile pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Cunoaşterea şi utilizarea de API-uri şi SDK-uri AI vor permite integrarea lor în produse în timpul dezvoltării. Instrumentele noi bazate pe AI pentru dezvoltatori, Cursor (IDE), Raycast (Launcher) vor simplifica sarcinile de zi cu zi, extensiile IDE, de pildă GitHub Copilot, vor genera codurile necesare, oferind sugestii detaliate, eficienţa realizării de site-uri fiind foarte mare aşa.
Arhitecturi fără server, HTML, CSS, JavaScript şi tehnologiile backend
Arhitecturile serverless sau fără server. Este vorba despre un model arhitectural util dezvoltatorilor web, de site-uri moderne, ce le permite concentrarea pe scrierea şi implementarea codului funcţional fără furnizare sau gestionare de servere. Modelul de execuţie de cloud computing, productivitatea este sporită, site-urile se lansează mai rapid.
Nu mai este nevoie de servicii „backend”, nu te ocupi de managementul unui server. Funcţionalităţile backend sunt disponibile unui număr mai mare de oameni via meta-framework-uri de tip Next.js ce rulează funcţii serverless pentru funcţionalitatea backend.
- HTML
Se află la baza oricărui site. Oferă structura şi conţinutul paginilor web, permiţând dezvoltatorilor să definească headings, paragrafe, link-uri, imagini, alte elemente. Este un standard web oficial menţinut de W3C. Sintaxa HTML constă în tag-uri şi atribute care oferă instrucţiuni browserelor web pentru afişarea conţinutului, toate documentele HTML sunt salvate cu o extensie specifică şi sunt citite de orice browser.
- CSS
Se foloseşte pentru descrierea modului în care arată şi este formatat un document scris în HTML. CSS permite dezvoltatorilor să controleze modul în care arată paginile web, inclusiv culorile, fonturile, layout, alte elemente de design, se combină cu HTML pentru a avea pagini web care arată bine vizual vorbind.
- JavaScript
Este o tehnologie esenţială folosită pentru a adăuga interactivitate şi elemente dinamice pentru fiecare pagină web. Poate manipula uşor DOM-ul oricărei pagini web, permiţând dezvoltatorilor să creeze animaţii, formulare interactive, alte caracteristici dinamice. JavaScript se foloseşte mereu împreună cu HTML şi CSS pentru a avea aplicaţii interactive, interesante.
- Tehnologii Backend
Aici discutăm despre PHP, Python, cu framework-uri precum Django, Flask, Ruby, Node.js, folosite pentru managementul părţii logice a serverului şi a interacţiunii cu bazele de date. Se adaugă baze de date, MySQL, PostgreSQL sau MongoDB pentru stocare şi preluare de date, servere web diverse, Apache, Nginx sau Microsoft IIS, pentru „servirea” paginilor web către utilizatorii care le solicită.
Framework-uri frontend, CMS, TypeScript, Micro Frontend-uri, Blockchain
- Framework-uri front end
Un alt set de tehnologii foarte importante pentru creare site web în 2024. Avem Reactjs, o librărie JavaScript pentru a realiza interfeţe utilizator, Angular, un framework bazat pe TypeScript pentru dezvoltarea de aplicaţii web pentru site-uri, Vue.js, un framework progresiv JavaScript pentru a realiza interfeţe utilizator. Să nu uităm de Gat, pentru tracking legat de schimbările survenite la cod, permiţând colaborări între dezvoltatori şi facilitarea managementului codului.
Bootstrap este un alt framework front-end pentru construirea de aplicaţii pentru web şi website responsive, mobile-first. Are componente CSS, JavaScript ce se pot integra uşor în pagini web, permiţând dezvoltatorilor să creeze aplicaţii web responsive, care arată foarte bine.
- PWA-uri (Progressive Web Apps)
Se pot transforma site-urile în aplicaţii web ce oferă o experienţă exact ca într-o aplicaţie oarecare, inclusiv funcţionalităţi off-line, notificări tip Push. Se folosesc în crearea lor tehnologii moderne web, HTML, CSS, JavaScript, funcţionează pe orice fel de platforme, dispozitive.
- CMS
Platforme precum WordPress sau Drupal, Joomla sunt tehnologii şi instrumente pentru crearea şi managementul conţinutului unui site fără cunoştinţe vaste legate de codare.
- TypeScript
Un superset aparţinând JavaScript îmbunătăţeşte mentenabilitatea şi scalabilitatea codului JavaScript, fiind suportat de framework-uri populare precum Vue şi Angular, foarte util pentru multe aplicaţii web, site-uri.
- Micro Frontend-uri
Discutăm despre o abordare arhitecturală diferită ce permite descompunerea aplicaţiilor frontend în părţi mai mici, micro-aplicatii ce se dezvolta şi sunt lansate independent. Se poate lucra independent în diferite părţi ale aplicaţiilor web.
- GraphQL, API-uri REST
Sunt utile în încărcarea şi manipularea datelor, comunicarea între client şi server este mai simplă.
- Blockchain
Tehnologia modernă blockchain devine relevantă şi importantă în creare site web din perspectiva securităţii, autenticităţii şi gestionării datelor sensibile, esenţiale pentru site şi clienţi.