Ce este leasingul operațional

La început de drum în business bugetul tău nu este suficient de mare pentru a putea achiziţiona o maşină sau mai multe. Leasingul operaţional poate fi soluţia salvatoare mai ales dacă te bazezi pe autovehicule şi vrei să le ai la dispoziţie fără o investiţie foarte mare.

Prin leasing operaţional se înţelege procesul prin care dreptul de utilizare pentru autoturisme ce sunt deţinute de o firmă este transferat către un beneficiar direct. Lunar se va achita o rată pentru dreptul obţinut, cel de folosire a maşinilor.

Ratele acoperă costuri de funcţionare, deprecierea maşinilor şi alte servicii implicate de folosirea zilnică a maşinii, asigurări, taxe, impozite, reparaţii şi sunt fixe, stabilite în momentul încheierii contractelor. Nu plătim avans, toate cheltuielile necesare sunt acoperite mereu de firma de leasing.

Deci tot ce ţine de maşină va fi răspunderea firmei care oferă leasing operaţional şi maşinile. O firmă cu experienţă care are în ofertă şi leasing operaţional asigură garanţia achitării taxelor de rovinieta, are grijă de anvelope, de mentenanţa complexă necesară la o anumită perioadă de timp.

La final de contract, în cazul unui leasing operaţional, putem prelungi contractul. Toate riscurile ce survin în urma utilizării maşinilor revin companiei care dă în folosinţă autovehiculele. Dacă intervin probleme cu maşinile, firmele de leasing oferă autoturisme de schimb în aşa fel încât activitatea sa să continue cât timp se repară autoturismele.

Cât durează contractul de leasing operaţional, beneficiarul plăteşte doar o parte din preţul maşinilor, achitând doar deprecierea şi valoare de amortizare. Când încetează contractul maşinile nu devin proprietatea beneficiarilor, ei pot să cumpere maşină pentru valoarea reziduală, să transfere dreptul de cumpărare către terţi sau poate pur şi simplu să returneze maşinile firmei de la care le-a luat iniţial.

Principalele avantaje ale leasingului operaţional

De ce este leasing operaţional mai avantajos decât cel financiar şi cum te poate ajuta să faci şi o economie considerabilă?

Alegi maşinile în funcţie de nevoile reale. Ratele fixe variază în funcţie de ce fel de alegeri faci, ai mereu la dispoziţie maşini şi variante, dotări pentru a face faţă nevoilor afacerii tale.

Ai mentenanţa completă pe banii companiei de leasing. Se schimbă anvelope, se stochează, are loc revizia obligatorie, beneficiarul contractului de leasing operaţional nu va plăti pentru ele, le are incluse în costurile iniţiale impuse prin contract.

Ai flexibilitate mai mare. Modifici cum doreşti contractul chiar şi pe parcursul desfăşurării lui. Schimbi numărul de maşini, perioadele pe care se fac închirierile, returnezi înainte de termen maşinile dacă nu mai ai nevoie de ele.

Ai deductibilitate la cheltuielile cu chiria. Cheltuielile sunt parţial, total deductibile la leasingul operaţional. Dacă nu ai maşini în patrimoniul firmei tale capacitatea de finanţare este mai mare.

Cheltuielile sunt predictibile. Planificarea este mai uşoară, se stabilesc costurile fixe cu leasingul de la început, rata lunară ţine cont de TCO, Costul Total de Proprietate al maşinii. Dacă ai maşini eficiente raportat la costuri şi comportament optimizat al şoferilor, nivel de uzură diminuat, scade şi costul, ratele pot fi sensibil mai mici.

Ai siguranţă mai mare în folosirea maşinilor. Ştii că sunt reparate, evaluate, au reviziile la zi, asigurări. Contractele cu firme specializate în asigurări şi în reparaţii, cele mai bune de pe piaţă, ar putea fi un avantaj major şi un motiv în plus să apelezi oricând la leasingul operaţional pentru autovehicule.

Termene mai scurte, riscuri mai mici şi bani mai mulţi pentru investiţii în afacere

Durata contractului este mai mică. Nu eşti legat de contracte cu termene lungi, scapi de un stres în plus, ştii că poţi plăti ratele şi costurile cu leasingul operaţional vor fi foarte uşor de gestionat chiar şi în perioade mai complicate din punct de vedere financiar.

Asistenţa permanentă profesionistă, indiferent de drumurile făcute. Ştii că ai lângă tine cei mai buni specialişti şi parteneri de la firma de leasing operaţional, foloseşti maşina sau maşinile fără să stai mereu cu gândul la eventualele pericole întâlnite şi la scenariile pe care trebuie să le pui în practică odată ce te afli în situaţia respectivă.

Riscuri mai mici pe termen lung. Dacă ai toate riscurile transferate către firmă de leasing protecţia financiară este mai mare, riscurile asumate se reduc substanţial şi situaţia financiară se îmbunătăţeşte.

Nu mai investeşti în maşini, nu mai ai o investiţie mare de amortizat de la început. Plăteşti doar nişte raţe fixe, ştii de la început ce buget să ai pentru leasingul operaţional, cât te va costa leasingul. Cu banii rămaşi „liberi” poţi să dezvolţi afacerea şi să ai un profit mai bun pe termen mediu şi lung.

Ca să îţi dai seama în primă fază dacă economiseşti sau nu prin accesarea unui leasing operaţional trebuie să iei în considerare câţiva factori importanţi. Costurile de utilizare sunt esenţiale, ce cheltuieli de întreţinere, asigurări, combustibil ar presupune o maşină sau mai multe, la fel şi ratele de leasing, durata contractului, 2-5 ani, în funcţie de ce nevoi are compania ta sau ai tu şi ce obiective ţi-ai propus să atingi.

Se adaugă valoare maşinii sau a maşinilor, preţul de achiziţie, valoarea de piaţă a vehiculelor. Dacă diferenţa între costul de utilizare şi rata de leasing este pozitivă, în avantajul tău, atunci faci economie prin leasing operaţional.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *