Serviciile sociale, precum și măsurile de sprijin și ajutor pe care statul sau o instituție privată le pun la dispoziție unei persoane se acordă în urma recunoașterii oficiale a unui handicap. Această recunoaștere oficială reprezintă, în realitate, un set de proceduri, evaluări și acte ce trebuie depuse, realizate și întocmite în vederea certificării incapacității de muncă.

Mai concret, deși o persoană este în mod vădit în imposibilitatea de a-și asigura venituri pentru a duce un trai decent, în lipsa încadrării într-un grad de handicap, aceasta nu va beneficia de sprijin. Este obligatoriu, conform legislației, ca o comisie competentă, compusă din specialiști, să ofere acest verdict.

Tot ce trebuie sa cunoști despre încadrarea într-un grad de handicap

Demersurile procedurale nu sunt deloc simple pentru a evita falsul în declarații, acte sau alte astfel de acțiuni nelegitime. Pentru că este un proces complex, unele cămine pentru persoane vârstnice îți pot oferi consultanță cu privire la pașii pe care trebuie să îi urmați în întocmirea dosarului.

Iată, pentru început, tot ce trebuie să știi despre încadrarea într-un grad de handicap:

  1.     Autoritatea competentă

În primul rând, va trebui să cunoști instituția căreia să te adresezi pentru a depune dosarul. Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap este o ramură integrată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Aceasta se va ocupa de preluarea dosarului și, de asemenea, este și locul perfect de unde poți afla informații foarte relevante.

  1.     Documente necesare

Pentru întocmirea dosarului de încadrare în grad de handicap va trebui să ai următoarele: cerea tip pentru evaluarea complexă, copii după documentele de identitate și deținerea fizică a acestora, documente medicale, anchetă socială, copia ultimului talon de pensie, precum și decizia de pensionare, adeverință de salariat, doar dacă este cazul, adeverință eliberată de Administrația Finanțelor Publice (valabilă pentru cei care nu realizează venituri) și decizia medicală asupra capacității de muncă.

Deși pot părea multe acte necesare, le poți rezolva treptat. Indicat ar fi să începi cu ceea ce durează mai mult pentru a fi eliberat. Spre final, te poți ocupa de copiile xerox ale actelor necesare.

  1.     Depunerea dosarului

Există două locuri unde poți depune dosarul: fie la Registratura Primăriei de care aparține domiciliul, fie la Registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

În cazul în care dosarul este complet, acesta își va urma fluxul normal și se va întocmi un Raport de Evaluare Complexă. Acesta va avea propunerea de încadrare într-un anumit tip și grad de handicap. Pe de altă parte, dacă dosarul nu a fost depus complet, vei fi înștiințat în cel mai scurt timp pentru a putea remedia situația.

  1.     Timpul de soluționare

De la depunerea dosarului de încadrare în grad de handicap, indiferent dacă vorbim despre persoane vârstnice copii sau tineri, termenul este evaluare este de 60 de zile. În acest timp se vor analiza toate documentele depuse și se vor oferi rezoluții asupra solicitărilor.

Cum se realizează evaluarea la persoanele nedeplasabile?

Într-un context precum este acesta, putem vorbi de numeroase forme de dizabilități care pot conduce la încadrarea într-un grad de handicap. Există o serie de boli din cauza cărora persoanele primesc decizia de incapacitate temporară sau permanentă de muncă, după caz.

Gradele de handicap sunt împărțite în 3 categorii: gradul 1 – grav, gradul 2 – accentuat, gradul 3 – mediu. În funcție de stadiul bolii pacientului și de starea de sănătate, Comisia pentru Persoanele cu Handicap va încadra persoana într-una dintre cele trei grade.

Există și varianta în care Comisia respinge solicitarea pacienților din diverse motive. În acest caz, este lesne înțeles că deficiența de care ei suferă la acel moment nu le este o piedică în a se descurca singuri.

Totuși, pentru persoanele a căror autonomie a dispărut în cea mai mai proporție și care nu pot fi deplasate de la domiciliu, evaluarea complexă se va realiza de către o echipă mobilă. Componența acesteia este firească, acoperind multi-disciplinar întreg arealul: un asistent social, un psiholog și un medic.

Evaluarea se va realiza, deci, la domiciliul solicitantului. Pentru ca echipa mobilă să se deplaseze la domiciliu, este, de asemenea, nevoie de câteva documente medicale, precum și de ancheta socială care să demonstreze faptul că persoana nu poate ajunge la sediu. 

Sperăm că aceste informații vă sunt de ajutor. Dacă mai aveți întrebări despre această problemă, puteți contacta un specialist în asistență socială. Aceste persoane sunt mereu deschise să vă ajute cu informații și vă sunt alături în momentele dificile din viață.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *