Schimbarile bruste de temperatura si expunerea nasului la diverse particule din aer au ca rezultate inflamarea sinusurilor si aparitia sinuzitei.

Sinuzita este o inflamatie acuta a mucoasei din interiorul sinusurilor paranazale si poate fi de doua tipuri – sinuzita acuta sau cronica. Sinuzita acuta apare ca urmare a rinitei acute, iar in cazul in care apar complicatii sau vindecarea acesteia dureaza mai mult, aceasta se poate transforma intr-o sinuzita cronica.

Printre simptomele care conduc catre un diagnostic de sinuzita acuta se numara: durerea spontana la nivelul obrazului, obstructia nazala unilaterala, febra, rinoreea mucoasa si cefaleea. Sinuzita se trateaza urmand un tratament medicamentos si tinand cont de sfaturile medicului specialist.

Tratamentul consta in administrarea antibioticelor, a antiinflamatoarelor, a antialergenicelor si consumul de vitamine pentru a intari imunitatea organismului si pentru a decongestiona mucoasa din interiorul sinusurilor.

La inceput sev vor face mese nazale in fiecare zi si aerosoli cu vasoconstrictoare, respectiv hidrocortizon. Daca pacientul sufera de o forma mai severa si nu prezinta semne de insanatosire dupa cateva zile, se va apela la punctia sinusurilor si folosirea de solutii antibiotice.

Pacientii se pot confrunta si cu sinuzita etmoidala acuta, o inflamatie la nivelul celulelor etmoidale, cu urmatoarele simptome: dureri intense, mai ales la nivelul nasului, in zona ochilor, rinoree purulenta si probleme la mirosit, precum si stari de oboseala.

Si in acest caz se va aplica medicatia corespunzatoare, pe baza de antibiotice, antalgice, aerosoli si mese nazale cu ajutorul vasoconstrictoarelor.

O alta varianta de sinuzita este cea frontala acuta, care apare la nivelul sinusurilor frontale. Simptomele sunt aceleasi, iar tratamentul este asemanator.

Printre complicatiile care pot aparea ca urmare a unei sinuzite netratate se numara: tromboflebita sinusului cavernos, flegmonul orbital, celulita palpebro-orbitala, nevrita optica si abcesul subperiostal. Tocmai de aceea este recomandata consultarea unui medic ORL-ist inca de la primele simptome. Orice simptom de genul unei dureri la nivelul danturii, al fetei, in zona nasului sau chiar si o durere de cap constanta pot fi semne ale unei sinuzite.

Printre principalii factori care duc la declansarea sinuzitei se numara urmatorii: diverse deficiente imunologice, precum si dereglari metabolice si neuroendocrine, hipercolesterolemie, hiperuricemie sau anumite boli cardiovasculare.

Unii pacienti se confrunta cu sinuzita ca urmare a unor tumori specifice ale nasului sau din cauza deviatiei de sept nazal, pe cand altii se imbolnavesc de sinuzita datorita unei amigdalite cronice sau a unor abcese gangrenoase. Factorii de mediu prezinta de asemenea o alta categorie de surse ale sinuzitei. Astfel, persoanele expuse la frig sau la umiditate, precum si la factorii nocivi din aer se pot confrunta cu aceasta afectiune ca urmare a suprastimularii mucoasei nazale.

Sinuzita poate fi virala sau non virala, in functie de modalitatea in care apare. Astfel sinuzita virala este o infectie respiratorie sezoniera, dureaza maximum 10 zile si se vindeca fara antibioterapie.

Sinuzita non virala este mai intensa si dureaza mai mult, iar simptomele se inrautatesc dupa primele 5 zile. Aceasta este cauzata cel mai adesea de: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumonie, Moraxella catharrhalis.

Sinuzitele se diferentiaza si in functie de zona sinusurilor la nivelul carora apare. Astfel aceasta poate fi maxilara, frontala sau etmoidala. Pacientii care sufera de infundarea tuturor sinusurilor prezinta pansinuzita.

Clinica ORL – Zone Medical Estet este unul dintre locurile in care puteti stabili o programare si puteti primi toate informatiile referitoare la sinuzita tratament si factorii de risc. Echipa de medici specialisti este coordonata de Dr. Mirela Turcu si va poate ajuta sa va insanatositi in cel mai scurt timp. Dr Mirela Turcu este medic specialist otorinolaringologie si poate garanta prin experienta sa vasta ca veti primi tot sprijinul din partea echipei sale.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *