Tipuri de cabluri electrice si caracteristicile lor

Un cablu electric are drept scop transportarea energiei electrice dintr-un punct în altul. În functie de aplicatia lor finala, cablurile pot avea diferite configuratii, respectându-se bineînteles mereu reglementarile nationale si internationale. Iata care sunt principalele tipuri de cabluri electrice, multe din acestea regasindu-se si în oferta multor depozitelor de materiale de constructii.

Cabluri de joasa tensiune

Cabluri pentru panouri electrice. Cabluri suple pentru armarea dulapurilor electrice. Instalatii facile si sigure. Cabluri electrice special adaptate utilizarii domestice, instalarii în locuri publice si cablarii interne a dulapurilor electrice. 

Cabluri de putere. Cabluri de energie pentru instalarile industriale si locurile publice. Este un lucru curent sa gasesti cabluri de energie pentru transportul de energie în toate tipurile de conexiuni de joasa tensiune, pentru o utilizare industriala în conditii exigente.

Cabluri armate. Cablurile cu armatura din aluminiu sau din otel pentru instalatiile care prezinta un risc de agresiune mecanic. Este în egala masura frecvent sa gasim cabluri blindate în locuri în care rozatoarele sunt prezente precum si în instalatii din localuri care prezinta un risc de incendiu si de explozie.

Cabluri din cauciuc. Utilizarea cablurilor din cauciuc extra suplu este folosit cu preponderenta în instalatii industriale fixe care au în cadrul lor componente electrice mobile. De asemenea le putem gasii în instalatiile electrice ale utilajelor care au în componenta lor ansambluri cu vibratii puternice.

Cabluri rezistente la foc. Aceste cabluri sunt special concepute pentru a transmite energia electrica în condtii extreme care se produc în timpul unui incendiu prelungit, garantând alimentarea echipamentelor de ajutor precum detectoare de fum, alarme acustice, pompe de apa, etc. Utilizarea lor este recomandata în circuitele de urgenta din locurile publice.

Cablurile fara halogen. Cablurile de înalta siguranta fara halogen cu emisie slaba de gaz în caz de incendiu sunt ideale pentru cablarea panourilor electrice si a locurilor publice, retele de distributie publica si servicii mobile.

Cabluri de medie tensiune

RHZ1. Cablu de medie tensiune RXZ1 cu izolare XLPE, fara halogen si non propagator de flacara si/sau de incendiu. Este un cablu perfect adaptat transportului si distribuirii de energie în retelele de medie tensiune.

HEPRZ1. Este un cablu de medie tensiune cu izolare HEPR, fara halogen si non propagator de flacara si/sau de incendiu. Este ideal pentru transportul si distribuirea de energie în retelele de medie tensiune.

RHVhMVh. Cablu de medie tensiune din cupru si aluminiu pentru aplicatii speciale. În special recomandat pentru instalatiile în care exista riscul prezentei unor uleiuri sau agenti chimic de tipul hidrocarbura sau derivatii acestuia.

 

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *