În 2024 este destul de complicat să găseşti candidaţii potriviţi pentru orice loc de muncă. Deşi sunt mulţi potenţiali candidaţi care încă mai caută în ţară un job, dintre aceştia prea puţini vor ajunge să aplice pentru un loc de muncă şi să mai fie şi candidaţi ideali pentru compania ta. Ca angajator sau recrutor va trebui să găseşti strategii şi metode pentru a găsi şi a atrage candidaţii care vor rămâne alături de companie şi o vor ajuta să se dezvolte.
O companie profitabilă şi cu rezultate bune pe piaţa are şi cei mai buni angajaţi. Să îi găseşti însă pe cei mai buni este o aventură astăzi. Dar nu este imposibil, asta este clar. Ce ai de făcut în practică dacă eşti recrutor sau angajator ca să ajungi la candidaţii potriviţi pentru joburi?
Caută viitori angajaţi care se vor potrivi perfect în cultura companiei. De la început este foarte important să ai angajaţi care să se integreze rapid în echipă şi să poată să se adapteze din mers la tot ce înseamnă cultura organizaţională. Degeaba ai angajaţi foarte buni la ceea ce fac, cu studii şi specializări peste specializări, dacă nu pot să înţeleagă şi să fie parte dintr-o cultură organizaţională care este deja cristalizată şi are propriile reguli.
Gândeşte o probă la interviuri pentru rezolvarea unei probleme importante ce are legătură cu domeniul în care activează compania. Aşa vei găsi rapid oamenii talentaţi de care ai nevoie, vezi şi cum se descurcă în situaţii neobişnuite, în condiţii de stres, vezi cine este mai eficient şi cine nu, cine vine cu soluţiile cele mai bune şi cine renunţă. Problema nu trebuie să fie foarte complicată, soluţia de recrutare personal contează şi modul în care se ajunge la ea.
Anunţuri de angajare clare şi aprecierea caracterului, valorilor candidaţilor, elemente importante când vrei să angajezi
Alege candidaţii potriviţi pentru afacerea ta dintr-o bază mai mare de posibili colegi. Nu renunţa la ideea de muncă remote, încearcă să cauţi candidaţi care pot munci de acasă, din ţară, localitatea unde sunt şi îşi doresc să facă parte din compania ta. Treci peste bariera prezenţei fizice şi vei avea doar de câştigat. Vei avea mai mulţi candidaţi, vei alege mai uşor doar pe cei mai buni şi vei reduce şi costurile cu recrutare personal, productivitatea va fi mai bună.
Apelează şi la asociaţiile tip Alumni, de absolvenţi ai universităţilor. Ai şanse foarte mari să găseşti rapid candidaţii şi viitorii angajaţi de care ai mare nevoie, economiseşti bani, timp, resurse pentru că nu mai trebuie să evaluezi scrisori de recomandare, CV-uri. Ai deja o bază de date la care ai acces imediat, ştii deja câte puţin despre fiecare candidat, deci o alegere este simplificată mult şi primeşti ajutor şi de la aceste asociaţii, ajungi mai rapid la candidaţi.
Evaluează candidaţii în funcţie de valori şi caracter. Da, contează şi experienţa în muncă, dar mai mult contează valorile în care cred candidaţii şi caracterul lor. Vei căuta integritate, eficienţă, tenacitate, dăruire şi răbdare, curaj. Contează mai mult să îţi placă oamenii alături de care lucrezi, experienţa se mai poate câştiga, oamenii se pot forma în continuare şi la locul de muncă.
Creionează şi postează un anunţ de angajare optimizat, clar. Nu ai cum să atragi cei mai buni candidaţi pentru posturile scoase la concurs dacă nu ai şi anunţuri foarte bine gândite şi scrise cu mare atenţie. Foloseşte descrieri clare şi succinte ale locurilor de muncă, ale rolurilor ocupate şi responsabilităţilor avute, în aşa fel încât candidaţii să ştie de la început pentru ce aplică şi ce vor face în practică.
Încearcă să ai anunţuri de angajare care atrag, care sunt scrise de un profesionist, de un specialist în recrutare personal, care are experienţa şi ştie ce îşi doreşte de la un candidat. Optimizează cât poţi postarea sau postările pentru motoarele de căutare, dar şi pentru candidaţi: foloseşte cuvinte cheie, indexări în motoare de căutare, reţele de socializare, şi tot ce poţi ca să ajungi rapid la candidaţii valoroşi pentru compania ta.
Candidaţii pasivi şi tracking pentru aplicanţi
Caută şi candidaţii care nu aplica activ pentru un job. Îi poţi găsi pe social media foarte uşor, îi apelezi direct, eviţi orice fel de proceduri complicate de recrutare. Le faci o propunere, primesc o fişă a postului la nevoie şi decid dacă doresc sau nu să continue şi cu un interviu de angajare.
Foloseşte cât de des poţi ATS-urile (Applicant Tracking System). Este vorba despre nişte instrumente software care automatizează procesul de recrutare personal oferind o modalitate simplă de a urmări şi a gestiona aplicanţii la diferite joburi pe care le-ai scos la concurs. Treci rapid prin CV-uri, planifici interviuri din două click-uri şi trimiţi mesaje automate candidaţilor. Procesul de recrutare este îmbunătăţit şi eficientizat pentru că ai acces la date legate de candidaţi şi de momentele în care este mai bine să începi recrutările dacă vizezi anumite tipuri de candidaţi.
Nu uita să ai şi o pagină de cariere pe site-ul oficial. Este foarte uşor pentru orice candidat să intre pe site şi să vadă ce joburi mai sunt scoase la concurs, cum se poate aplica şi ce este de făcut odată ce ai reuşit să te angajezi pe postul respectiv. Paginile trebuie să fie actualizate, să postezi şi acolo anunţurile care le ai pe site-uri specializate pentru recrutări online, să fii mereu activ şi să le promovezi peste tot în online.