sera policarbonat

Întreţinerea este o etapă deosebit de importantă pentru serele din policarbonat. În lipsa ei serele se pot deteriora, nu se mai asigură condiţiile optime de dezvoltare pentru plantele şi culturile din interior şi structura serei va avea de suferit cu siguranţă. Mentenanţa serelor din policarbonat diferă de cea a unor sere din sticlă, este mai complexă şi presupune respectarea unor paşi simpli şi eficienţi, uşor de pus în practică.

De fiecare dată când se începe o mentenanţă pentru sera policarbonat se vor verifica toate zonele şi componentele structurii, spălarea şi igienizarea panourilor nu este suficientă. Nu contează mărimea serei din policarbonat sau vechimea ei, întreţinerea este obligatorie şi nu trebuie omisă mai ales dacă avem plante şi culturi de care depind şi veniturile noastre. Cu cât mai des ne ocupăm de întreţinerea serei, cu atât vom avea şanse mai mari la o cultură excelentă şi la rezultate foarte bune la final de sezon de creştere.

Avantajele serelor din policarbonat şi mentenanța corectă interior-exterior

Serele din policarbonat au o structură cu greutate mai mică decât serele clasice, din sticlă, rezistenţa la zgâriere şi la spargere este mai mare, razele UV sunt oprite şi nu dăunează culturii din interiorul lor, durabilitatea este mult mai mare în timp. Foarte bun izolator, policarbonatul oferă un mediu perfect pentru dezvoltare plantelor din interiorul serelor, lumina este difuză şi ajunge în toată zona acoperită de seră, fără a exista umbre.

O seră policarbonat are nevoie de întreţinere permanentă pentru a avea o structură păstrată în condiţii optime. Periodic se vor verifica toate panourile din policarbonat pentru a nu fi crăpate, sparte, pentru a nu exista crăpături minore ce vor influenţa temperatura din interior. Odată pe an cel puţin se va curăţa interiorul serelor, de preferat în octombrie şi aprilie, asta pentru că iarna nu prea acordăm atât de multă atenţie serelor şi bolile plantelor şi dăunătorii se vor înmulţi.

Curăţarea panourilor din policarbonat se va face doar cu apă călduţă, dezinfectant şi săpun. Nu se vor folosi substanţe care pot deteriora suprafaţa panourilor din policarbonat, abrazive. Un burete moale, o cârpă din microfibră mai mare, un prosop uscat din bumbac şi o scară vor fi suficiente pentru a curăţa cât mai bine sera policarbonat.

Pentru a preveni apariţia mucegaiului în interior se va controla umiditatea din sera din policarbonat. Este nevoie de ventilaţie foarte bună mai ales când este vară şi temperatura din interior creşte foarte mult, aerul trebuie să circule uniform în interior pentru a se evita şi degradarea structurii serei.

Atenţie şi la condens, care poate afecta şi creşterea plantelor din interior, el poate să fie eliminat dacă avem şi nişte ventilatoare speciale în seră pentru perioadele în care diferenţa dintre interior şi exterior este foarte mare la nivel de temperatură.

Periodicitatea procesului de întreţinere a serelor din policarbonat şi evaluările necesare

Deşi asigură protecţie împotriva razelor UV, panourile din policarbonat ale serelor vor avea nevoie şi de un strat rezistent la razele UV, care să protejeze suplimentar şi să extindă durata de viaţă a serelor din policarbonat.

Dacă nu are deja acest strat aplicat, panoul din policarbonat al serei poate să fie tratat corespunzător cu ajutorul specialiştilor din domeniu sau se aleg de la început panourile cu tratamentele dorite.

Mentenanţa pentru sera policarbonat ar trebui să fie făcută de două ori pe an obligatoriu, însă dacă panourile sunt şi tratate sau zona este una în care avem precipitaţii şi mult praf curăţarea serelor se va face şi de trei sau patru ori pe an sau chiar o dată la două luni.

De fiecare dată se va curăţa şi interiorul, dar şi exteriorul panourilor din policarbonat, se va elimina întâi praful şi orice fel de alte elemente organice care au ajuns pe suprafaţa panourilor, cu o cârpă moale, curată, fără apă la început.

Se clăteşte fiecare zonă în parte cu apă călduţă, după care se intervine pentru curăţare perfectă cu apă şi săpun, o soluţie suficient de concentrată pentru a îndepărta toată murdăria şi urmele de pe panourile din policarbonat.

Se pot folosi şi soluţii pe bază de amoniac, substanţa nu atacă panourile din policarbonat. După fiecare zonă curăţată se clăteşte buretele sau se schimbă, la fel şi apă cu săpun se va înlocui. Fiecare panou va fi curăţat de reziduurile de apă şi săpun cu o cârpă uscată imediat după ce s-a terminat spălarea.

În afară de curăţare şi igienizare, serele din policarbonat trebuie verificate cu atenţie şi la nivelul structurii lor de suport, la nivelul elementelor de fixare ca parte a întreţinerii lor regulate, asta cel puţin o dată pe an. Se observă şuruburile, clemele, se strâng dacă este nevoie, se verifică garniturile de etanşare şi se înlocuiesc dacă este nevoie.

Uşile şi eventualele ferestre ale serelor trebuie să se închidă cât mai bine şi să asigure ventilaţie permanentă pentru a se preveni acumularea de umiditate excesivă şi condens. La nevoie se foloseşte mai des un dezumidificator dacă umiditatea în sera policarbonat este mai greu de controlat, în special când există diferenţe prea mari de temperatură interior-exterior sau când este prea cald în seră, udarea plantelor este mai frecventă.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *