espressor cafea de calitate

Espressoarele de cafea ne ajută să pregătim rapid cafeaua şi să avem un gust şi o aromă perfectă de fiecare dată. Manuale, semi-automate, automate, super-automate, espressoarele moderne se găsesc mereu pe piaţă la preţuri bune şi oferta este foarte variată. Aşa că alegerea celui mai bun espressor de cafea se va dovedi a fi foarte dificilă.

Până la cele mai importante criterii de alegere a unui espressor cafea de calitate ar trebui să ne gândim în primul rând la prezenţa unei râșnițe încorporate. Da, avem capsule care conţin cafea şi este mai simplu să le utilizăm, dar nimic nu se va compara cu o cafea proaspăt râşnita şi folosită la pregătirea unei cafele mai tari sau mai slabe, în funcţie de preferinţă.

Pe lângă râşnită va fi important şi preţul espressorului, brandul, calitatea cafelei obţinute şi rapiditatea procesului. Cele mai scumpe variante excelează şi la calitate, permit controlul ei, dar şi la rapiditatea preparării cafelelor. Contează şi puterea aparatului de cafea sau presiunea din timpul procesului de pregătire a cafelei.

Criteriile esenţiale de bifat când alegi un espressor de cafea de calitate

Pentru a alege un espressor de cafea de calitate trebuie să fii atent la câteva detalii importante:

Boilerul espressorului este piesa centrală a oricărui espressor cafea, conţine apă fierbinte şi aburul. Cu cât este capacitatea mai mare, cu atât mai bine, performanţele aparatului de cafea ales şi stabilitatea temperaturii vor fi mai bune.

Poate există un singur boiler, îl găsim pe espressoarele mai ieftine, timpul de preparare a băuturilor este mai mare, capacitatea este redusă, eficienţa este şi ea redusă, dar şi un schimbător de căldură la espressoarele semi-automate, capacitatea este mai mare în cazul său. Schimbătorul de căldură permite pregătirea cafelei şi spumarea laptelui în acelaşi timp, stabilitatea temperaturii este îmbunătăţită.

Variantele de espressor cafea cu boiler dublu, pentru apă fierbinte şi abur, cu funcţionare independentă permanentă sunt foarte bune dacă ne dorim stabilitatea temperaturii şi eficienţă foarte mare, le găsim la espressoarele profesionale şi la anumite espressoare pentru acasă.

Şi un aspect important de notat: izolarea termică a boilerelor trebuie să fie excelentă pentru reducerea consumului de energie şi menţinerea temperaturii constante în timpul pregătirii cafelelor.

Foarte important este şi materialul din care este fabricat boilerul espressorului, cele mai bune sunt cele din cupru şi alamă. Cele din aluminiu trebuie să aibă şi protecţie din oţel inoxidabil pentru a îmbunătăţi rezistenţa la coroziune.

Controlul temperaturii apei. Influenţează procesul de extracţie a cafelei, de pregătire a băuturii. Poate fi analog sau digital, a doua variantă este de preferat pentru simplitatea utilizării şi pentru rapiditatea stabilirii temperaturii apei, pentru control total asupra ei.

Algoritmii avansaţi de control de la variantele digitale sunt ideali pentru menţinerea temperaturii optime pentru o cafea perfectă. Vei economisi şi energie electrică în comparaţie cu varianta analog pentru că încălzirea apei va fi doar de scurtă durată, temperaturile dorite se ating rapid.

Pompa espressorului menţine presiunea apei în timpul extracţiei. Trebuie să poţi schimba uşor setările ei, pompele rotative au cea mai mare eficienţă şi nu generează aşa de mult zgomot ca în cazul unor pompe cu vibraţii.

Tipul espressorului şi sistemul de spumare, capacitatea rezervorului, foarte importante în procesul de alegere al unui espressor cafea de calitate

Conexiunea la instalaţia de apă. Creşte semnificativ confortul în timpul utilizării dacă avem o conexiune directă şi stabilă la apă filtrată. Aşa nu mai stai cu grijă că vei avea prea multă apă şi vei avea de curăţat dacă da pe afară în timpul pregătirii cafelei şi este mult mai uşor de întreţinut espressorul.

Dozare programabilă. Este important să fie prezentă această funcţie. Odată ce a început procesul de pregătire a cafelei espressorul va doza cu precizie o cantitate măsurată de apă şi extracţia este finalizată la momentul dorit de utilizator. Este foarte simplu să foloseşti espressorul cu o astfel de funcţie şi este şi mult mai rapid întreg procesul.

Sistemul de spumare a laptelui. Cu cât este mai scump espressorul, cu atât mai eficient este şi sistemul de spumare. Este foarte important să fii atent la designul sistemului de spumare, un cap detaşabil va permite curăţarea mai uşoară.

Mai multe piese pentru diferite spumări vor fi de dorit, ca să obţii calitatea dorită a spumării. Şi procesul de spumare este mai rapid dacă primeşti accesoriile perfecte pentru un lapte cu textură excelentă pentru cafea.

Tipul espressorului. Contează foarte mult şi tipul espressorului dacă vrei să faci cea mai bună alegere. Este de preferat să te îndrepţi spre espressoarele semi-automate, pentru că ai control mai bun asupra procesului de pregătire a cafelei şi mai mult confort în operare.

Materialele interne şi externe. Este bine să fie de calitate şi cele de la interior să fie cupru, alamă pentru rezistenţa în timp, la exterior poate fi şi oţel sau chiar un plastic de calitate pentru un aspect cât mai plăcut.

Capacitatea rezervorului şi filtrarea apei. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Unele espressoare moderne şi mai scumpe ajung şi la 2.9 litri, în special cele cu boiler dublu. Dacă mai avem şi filtrare a apei asigurată de espressor cafea atunci cu siguranţă am făcut cea mai bună alegere.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *