fose septice

În zonele rurale unde nu există sistem de canalizare modern fosele septice reprezintă singura soluţie pentru asigurarea unei igiene cât mai bune şi pentru protejarea mediului înconjurător. Cu ajutorul lor apele uzate sunt filtrate şi mirosurile neplăcute sunt eliminate. Alegerea unor fose septice ideale pentru casa ta va depinde de o serie de factori despre care vom discuta în articolul nostru.

Fosele septice nu sunt altceva decât rezervoare etanşe subterane care colectează periodic apele menajere, eliminând materiile poluante concentrate din apele uzate, materiile solide şi deşeurile plutitoare sunt reţinute. Există o reţea de conducte prin care va circula apa menajeră preluată din locuinţă, filtre şi piese pentru a împiedica refulările, rezervor de acumulare ape menajere, pentru separare reziduurilor solide.

Se adaugă o reţea de drenaj prin care se evacuează apa în sol, după decantare, dar şi bioactivatori pentru dizolvarea materiilor solide din apă, cu adăugare periodică în fosa septică.

Pe piaţă vei găsi mai multe tipuri de fose septice, aşa că alegerea uneia singure poate fi dificilă. De exemplu, poţi să cumperi fose septice din beton, cu rezistenţă mare, dar cu riscul de a se crăpa betonul în timp, fose septice din materiale plastice, PVC, polipropilenă, ieftine şi cu greutăţi mici, cu instalări rapide, impermeabilitate mare.

O variantă de evitat este fosa septică din oţel, care poate să ruginească în timp şi să se corodeze, dar şi cea din fibră de sticlă poate fi evitată, pentru că apare vulnerabilitatea la greutatea subterană.

În general, fosele septice au rezistenţă crescută, costuri mici raportat la sistemele de canalizare, protejează şi mediului fără investiţii majore, nu se contaminează pânza freatică din zona de instalare.

Alegerea fosei septice pentru locuinţa ta: principalele criterii de bifat

Cum alegi fosa ideală pentru locuinţa ta? Este o întrebare la care se gândesc toţi cei care stau în zone fără canalizare, al cărui răspuns îl vei afla în rândurile ce urmează.

Stabileşte cantitatea de apă filtrată zilnic şi mărimea fosei septice. Mărimea depinde de volumul de ape reziduale filtrat, dar şi de numărul de persoane din casă, de camere, de mărimea casei.

Dacă fosa septică este prea mare nu va fi suficientă apă ca să funcţioneze cum trebuie, dacă este prea mică apar mirosuri, blocaje, apa poate ieşi din fosă. O casă cu două persoane are nevoie de fose de 3000 L, o locuinţă cu 4-6 persoane are nevoie de fose foarte mari, de 6000 L cel puţin.

Stabileşte tipul apelor uzate. El va influenţa şi tipul foselor septice. În general apa uzată poate fi neagră sau poate fi gri. Cea neagră vine de la toalete şi are urină şi materii fecale, cealaltă vine de la chiuvete, căzi şi de la orice fel de locuri unde foloseşti apă. În apa uzată vor exista şi virusuri, bacterii, paraziţi, mai ales în cea care vine de la toaletă, deci filtrarea este obligatorie.

Alege un design adecvat. Designul ideal depinde mult de instalaţiile din casă şi de funcţionalităţile de care ai nevoie.

De exemplu, o casă unde ai pietriş sau un sol grosier va necesita un design bazat pe presiune, în vreme ce zonele unde solul are stabilitate mai mare vor avea nevoie de design gravitaţional. În funcţie de nevoi şi de cerinţele clienţilor se pot oferi variante de design care să permită o filtrare mai eficientă şi mai rapidă pentru apele uzate.

Materiale de calitate, sisteme de pompare eficiente şi instalări rapide

Optează pentru fose septice din materiale durabile. Materialul din care sunt realizate fosele septice va influenţa durabilitatea şi eficienţa acestora pe termen lung. Oţel, fibră de sticlă sau beton, acestea sunt cele mai populare materiale.

Cele din beton sunt pentru solurile pline de apă, se evită plutirea lor, cele din plastic sunt mai uşoare, nu au nevoie de echipamente mari în timpul instalării. Cele mai bune materiale pentru fosele septice rămân PVC-ul sau polietilenă, dacă vrei să te bazezi pe ele ani la rând şi să nu ai nevoie de reparaţii şi de mentenanță periodică.

Atenţie la alegerea sistemului de pompare. Sistemele de pompare permit eliminarea apei din fosa septică. Pompele de bazin, de colector sunt cele mai populare, sunt perfecte pentru fosele septice care au un volum redus de materii solide şi concentraţii reduse. Pompele de eflux cu cap înalt sunt ideale pentru locuinţele ce au fose septice moderne, presiunea este mare, se foloseşte oxigenul pentru a descompune materiile solide din apa uzată.

Ia în considerare şi suprafaţa pentru drenaj, scurgere. Locul unde va avea loc drenajul ar trebui să fie suficient de mare, să fie pe proprietatea personală, acolo unde solul are o rată excelentă de percolare. Cu cât rata de percolare este mai mare, cu atât suprafaţa pentru drenaj va fi mai mică.

Caută fose septice cu instalare simplă şi rapidă. Te va ajuta materialul din care sunt realizate, dar şi designul ales corect. Cu cât instalarea este mai simplă, cu atât vei avea şi costuri iniţiale mai mici şi vei putea să îţi amortizezi mai rapid investiţia totală.

Va mai conta locul de montare al foselor, calitatea solului, dar şi bugetul alocat. Pânza freatică trebuie să fie la adâncime mai mare de 2.5 metri, fosa se amplasează la minim 5 metri faţă de casă, ape, fântâni. Solul este alt factor important de care trebuie să ţii cont când alegi fosele septice, este nevoie de filtrare suplimentară dacă solurile sunt argiloase sau argilo-nisipoase.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *