Mai mult decat in orice domeniu de patologie, in dermatologie isi gaseste o deosebita aplicabilitate, dupa cum remarcau unii autori, dictonul „primum non nocere“, cunoscandu-se ca pielea, prin structura si pozitia ei ca organ protector extern, este supusa injuriilor de toate tipurile inclusiv a medicamentelor.

Patologia iatrogena a pielii s-a imbogatit azi foarte mult datorita diversificarii ample a arsenalului terapeutic si abuzului de medicamente cu administrare atat pe cale generala, cat si in topice. Se impune, in consecinta, o mare circumspectie si alegere cu privire la indicatiile care trebuie facute in utilizarea medicatiei dermatologice locale, in mod particular la copii a caror tegumente sunt mai fragile, mai susceptibile la iritatiile mecanice, fizice si chimice si, in mod particular, ale copiilor suferind de atopie.

La copii, in mod special, medicatia trebuie aleasa de la inceput cat mai corect, adecvata si eficienta, fara a se cadea in jocul incercarilor timide, repetate, pentru a se evita, pe cat posibil riscul sensibilizarilor alergice sau iritatiilor ortoergice prin medicatii care la adult sunt lipsite, de obice, de nocivitate.

Terapia generala

In ce priveste aprecierea dozajului substantelor medicamentoase la copil este preferabil, dupa cei mai multi, ca el sa se faca in raport cu greutatea corporala si nu cu varsta, cel putin pentru o parte din medicamente (antibiotice, corticosteroizi, sedative nervoase, tranchilizante). Varsta este si ea luata in consideratie atunci cand medicatia se administreaza in functie de suprafata corpului.

Se stie ca sugarii si copiii mai mici sunt deosebit de susceptibili la cloramfenicol, sulfamide, vitaminele K si A. Considerand ca un adult de greutate medie are in jur de 60-65 kg, la un copil de 1 an se va administra 23% din cantitatea de drog, la copilul de 7 ani 50%, la cel de 12 ani 75% din doza adultului. In raport cu varsta, la copiii de la 2 la 14 ani, se va administra echivalentul greutatii corporale dublate fata de doza corespunzatoare pe kilocorp de la adult.

Ex.: prednisonul, care la adult se administreaza in dozele medii uzuale de 0,5 mg/kilocorp, respectiv 30 mg la un individ de 60 kg, la copilul de 2 ani se administreaza in doza de 1 mg/kgcorp, respectiv 10 mg la un subiect in greutate de 10 kg. La nou-nascuti si copii prematuri, se va administra numai jumatate pana la doua treimi din doza calculata prin metoda de mai sus la copilul de la 2-14 ani, iar la copiii grasi trei patrimi din doza calculata prin aceeasi metoda.

O precautie sporita se cere in administrarea medicatiei generale la copiii deshidratati, in astfel de cazuri ea facandu-se sub supravegherea specialistilor pediatri.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *