Peri-implantita este o boala infectioasa care provoaca inflamatia gingiei si a structurii osoase din jurul unui implant dentar. Inflamatia cronica determina pierderea osoasa, ceea ce poate duce la slabirea implantului dentar si, in cele din urma, la caderea acestuia.

Afectiunea are anumite similaritati cu paradontoza. Practic, asa cum dintii naturali pot suferi de paradontoza, implanturile pot fi afectate de peri-implantita. Mai mult, pacientii care au prezentat semne de boala parodontala inainte de un tratament cu implant dentar au mai multe sanse de a dezvolta in timp peri-implantita decat pacientii sanatosi, neafectati de boala parodontala.

De stiut, de asemenea, ca aceasta predispozitie ramane chiar si la pacientii parodontopati care au pierdut toti dintii. Lipsa totala a elementelor dentare nu garanteaza disparitia predispozitiei genetice si riscul de a dezvolta alte patologii asociate paradontozei.

​Ce cauzeaza peri-implantita?

Deoarece un implant nu se poate atasa de gingii la fel de usor ca dintii naturali, riscul de inflamatie si, in final, de peri-implatita este mult mai mare. Gingia ramane libera in jurul implantului si, prin urmare, bacteriile daunatoare se pot acumula mai usor in interior lor. Acest lucru poate provoca nu numai inflamatii, ci si pierderi osoase. Dintre toti pacientii cu implant dentar, peste 40% sunt afectati de peri-implantita.

Din fericire, in ultimii ani, au aparut implanturile K3 Pro, care ajuta la stimularea cresterii ososase si, in acest fel, la reducerea riscului de peri-implantita.

Unii dintre factorii care cresc riscul de dezvoltare a inflamatiilor in jurul implantului sunt:

  • igiena orala precara;

  • fumatul;

  • paradontoza;

  • diabetul.

​Simptomele peri-implantitei

Daca ai implanturi dentare si unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, te sfatuim sa contactezi medicul dentist cat mai curand posibil:

  • pierdere osoasa in jurul implantului;

  • sangerare la nivelul gingiilor;

  • inrosire si umflare a mucoasei gingivale;

  • durere in jurul implantului;

  • mobilitate a implantului dentar.

Peri-implantita este o tulburare multifactoriala, iar bacteriile joaca un rol imens, insa cel mai probabil nu sunt principala cauza a dezvoltarii acestei boli. Bacteriile care se acumuleaza in buzunarele inflamatiei gingivale pot fi gasite si la implanturile stabile, sanatoase.

​Cum se trateaza peri-implantita?

In stadiu incipient, peri-implantita se trateaza doar cu medicamente. Daca insa evolueaza, este nevoie de un tratament invaziv, care presupune interventii chirurgicale de decontaminare si eventuale aditii de os. In cazul in care interventiile chirurgicale nu dau rezultatele dorite, se impune indepartarea implantului (explantarea). La pacientii care au pierdut implanturile dentare din cauza afectiunii, se recomanda o reconstructie ulterioara, care este insa destul de anevoioasa si greu predictibila pe termen lung.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *