Pierderea dinților reprezintă o problemă care afectează majoritatea populației, statisticile efectuate arătând că 7 din 10 români și-au pierdut definitiv cel puțin un dinte natural. Aceștia sunt afectați atât din punct de vedere psihic, simțindu-se rușinați să-și arate dantura, cât și din punct de vedere fizic, având sănătatea orală pusă în pericol.
Cauze ale căderii dinților
Edentația este procesul patologic prin intermediul căruia se pierd dinții și poate apărea în urma anumitor factori precum:
- Fumatul excesiv;
- Consumul excesiv de tutun și cafea;
- Genetica;
- Stresul;
- Bruxismul (scrâșnirea dinților);
- Medicamentele;
- O nutriție săracă în calciu, vitamine și minerale;
- Sedentarismul;
- Alte boli sistemice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și artrita reumatoidă;
- Vârsta înaintată;
- Boala paradontală (periodontită) – în cazul în care nu e tratată la timp.
Această ultimă afecțiune (cunoscută și sub denumirea de paradontoză) reprezintă inflamarea cronică a țesuturilor de susținere a dinților, cu alte cuvinte, a gingiei și a osului. Atunci când inflamația este în stadiul incipient, adică apare doar la nivelul gingiei, apare afecțiunea numită gingivită, iar dacă inflamația cuprinde și osul, apare periodontita.
Efectele negative ale pierderii dinților:
- Migrația – împiedicarea masticației în zona respectivă, apariția cariilor și a bolii paradontale, din cauza pungilor gingivale care se igienizează dificil;
- Infectarea dinților și pierderea osului adiacent – ca o consecință a cariilor infectate, netratate din timp;
Cum înlocuim cu succes dinții lipsă
Atunci când suferim în urma edentației, avem nevoie de soluții rapide și eficiente prin intermediul cărora să ne recăpătăm zâmbetul frumos. Conform recomandărilor efectuate de specialiștii în stomatologie, se poate opta pentru implanturi sau punți dentare.
Ce să aleg – implanturi sau punți dentare?
În urma unui consult de specialitate, medicul stomatolog va stabili cu exactitate care este procedura indicată în cazul dumneavoastră. În cazul pacienților edentați parțial, de exemplu, există mai multe soluții pentru care se poate opta – puntea clasică sau implantul.
Avantajele pe care puntea le oferă sunt, în general, de natură estetică și funcțională într-un timp relativ scurt, adică aproximativ o lună. Un alt beneficiu constă în faptul că prețurile pentru o punte sunt mai reduse, în general. De asemenea, faptul că pacientul acceptă mai ușor această intervenție, pentru că nu este de natură chirurgicală, este un alt avantaj.
Dezavantajele sale, pe de altă parte, constau în faptul că dinții sănătoși vecini edentației sunt șlefuiți, astfel că dinții stâlpi ar putea fi devitalizați în anumite situații. De altfel, există riscul apariției unor complicații pulpare, oricât de corectă ar fi obturația de canal. Un alt dezavantaj este dat și de apariția unor complicații parodontale la nivelul dinților stâlpi și a unor resorbții osoase, dacă igiena nu este respectată cu strictețe.
Beneficiile implantului dentar
- Această procedură nu necesită șlefuirea dinților vecini spațiului edentat, de altfel, înlocuirea dintelui lipsă se va realiza cu o singură coroană și nu prin trei coroane, ca în cazul punților clasice;
- Aspectul estetic este mult mai îmbunătățit, în comparație cu celălalt tip de tratament, conferindu-i dintelui o înfățișare asemănătoare cu cea a dintelui natural;
- Orice persoană, indiferent de vârstă, poate beneficia de un tratament cu implanturi dentare;
- Datorită tehnologiei moderne inovatoare există posibilitatea de a opta pentru un implant dentar rapid care să ofere garanții pe viață.