Echipamentele de protectie a muncii sunt vitale pentru buna functionare a activitatii pe un santier, fiind folosite pentru diminuarea si evitarea unor accidente ce pot conduce chiar spre moarte.

Desigur, fiecare domeniu de activitate are propriile cerinte, luandu-se in considerare tipul muncii prestate si riscurile ce pot aparea pe parcursul activitatii profesionale.

De exemplu, pe santier sunt o multitudine de masinarii grele, periculoase, ceea ce impune obligativitatea purtarii unor astfel de echipamente pentru a preveni eventualele accidentari care pot aparea.

Pe langa purtarea echipamentului de protectie, fiecare angajat trebuie sa fie instruit astfel incat sa cunoasca pasii care trebuie facuti in cazul unei situatii care poate duce la accidentari.

Echipamente de protectie a muncii pentru fiecare parte din corp

Un echipament complet care sa le asigure protectia angajatilor trebuie sa fie format din mai multe piese care sa protejeze intregul corp. In functie de activitatile care sunt desfasurate in cadrul companiei, fiecare angajat trebuie sa fie protejat pentru fiecare parte din corp.

In acest sens, companiile care ofera astfel de echipamente, precum Hoffmann Group, pun la dispozitia angajatorilor o lista completa de astfel de echipamente.

  • Protectia pentru picioare

Pe un santier nu este recomandat, uneori chiar interzis purtarea unor pantaloni scurti si a unor papuci normali, fara niciun fel de protectie asupra lor.

Vara, se mai permite purtarea unor pantaloni scurti de protectie, deoarece pe canicula, pantalonii lungi ar putea incomoda lucratorii.

Mereu se vor transporta obiecte si materiale grele, ceea ce inseamna ca picioarele muncitorilor vor fi mereu expuse loviturilor si accidentarilor. Cand vorbim despre degetele de la picioare, trebuie sa fim mult mai atenti si sa incercam pe cat posibil sa purtam bocanci ce sunt prevazuti cu un metal in dreptul degetelor pentru protejarea lor. Sunt diferite modele si marimi, dar iti recomand sa iti alegi ceva foarte comod, usor si daca poti sa ii achizitionezi cu un numar mai mare, deoarece iti ofera in acelasi timp si protectie si comoditate.

  • Protectie pentru piept si trunchi

Exista tricouri cu maneca lunga si cu maneca scurta, izolante din punct de vedere termic, iar vestele ce se poarta intr-un santier trebuie sa fie reflectorizante, astfel toti angajatii vor fi mereu constienti de aparitia fiecarui coleg in jurul sau, indiferent ca lucreaza pe masinarii sau pur si simplu transporta niste paleti manual, cu ajutorul unui transpalet.

Jachetele pot fi si ele reflectorizante, iar pentru tricouri este recomandat sa se foloseasca un material prin care pielea poate sa respire, fara a ingreuna munca in vreun fel lucratorului.

Casca este de nelipsit, fiind corespunzatoare fiecarui rol pe santier. Cea mai cunoscuta casca este cea galbena.

Luandu-ne dupa ce ar trebui sa poarte fiecare in parte, muncitorii vor avea casca de culoare galbena, inginerii de culoare alba, iar vizitatorii vor avea casca de culoare albastra, astfel, fiecare dintre cei existenti pe santier, pot deosebi usor fiecare om si rolul sau.

  • Protectia pentru maini

Pentru maini sunt in general niste manusi speciale pentru santiere, prevazute cu un cauciuc pe partea cu care prindem obiectele si deasupra degetelor si sunt realizate dintr-un material ce nu poate fi taiat sau distrus usor, astfel mainile si degetele tale vor fi protejate.

Obligatiile pe care angajatii trebuie sa le respecte la locul de munca

Cand vorbim despre ce trebuie sa respecte fiecare angajat cand vine vorba despre protectia muncii, nu ne referim strict la purtarea echipamentului. Fiecare angajat trebuie sa constientizeze importanta purtarii echipamentelor si sa reclame fiecare abatere ce o observa asupra lor.

De exemplu, pentru franghiile de prindere, daca ceva este stricat, la inaltimi inalte poate ceda, iar persoana in cauza, in cel mai bun caz, se va accidenta destul de grav, necesitand chiar spitalizarea sa, urmata de o perioada de recuperare lunga si grea.

Fiecare muncitor trebuie sa manevreze corect si constient fiecare masinarie sau aparatura. Pentru unele unelte de santier sau masinarii grele se va cere licenta, ceea ce inseamna ca cineva nepregatit pentru un astfel de rol nu va putea conduce asa ceva.

Toti lucratorii trebuie sa raporteze fiecare defectiune asupra oricarui element de pe santier, pentru a putea informa inginerul si sa preia masuri cat mai repede cu putinta, pentru a evita eventualele accidente. Mai mult decat atat, este important ca acesti angajati sa nu improvizeze in cazul anumitor reparatii si sa anunte conducerea pentru a solicita ajutorul unei echipe specializate pentru aceste lucrari.

Fii constient de importanta fiecarui element legat de protectia muncii pentru a iti asigura tie si colegilor tai siguranta, atat fizica cat si psihica si emotionala.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *