Avand in vedere cazurile tot mai crescute de persoane ce au nevoie de ajutor, cantinele sociale sunt o buna solutie pentru a ajuta pe cei in nevoie cu o masa calda. Persoanele care nu-si pot permite o masa calda in timpul zilei pot apela la ajutorul oferit de aceste cantine care ofera mancare proaspata si sanatoasa persoanelor neajutorate.

Totodata, prin cantinele sociale se doreste diminuarea risipei alimentare. Cu ajutorul conectarii bancilor de alimente cu acest proces, totul poate deveni realitate.

Putem ajuta oamenii ce sunt in nevoie si in acelasi timp sa diminuam risipa ce o creem zilnic. Aruncam zilnic o multime de alimente de care nu mai avem nevoie in propria locuinta fara sa ne gandim ca alte persoane si-ar dori din suflet sa se bucure de aportul adus de acestea.

Cine beneficiaza de cantinele sociale?

Beneficiarii cantinelor sociale sunt persoanele ce au cerut ajutorul de la asistentul social din comunitate, persoanele ce nu isi mai permit “luxul” de a avea macar o masa calda pe zi. In aceasta categorie intra oamenii de toate varstele, in special pensionarii sau persoanele cu dizabilitati.

Cei ce pot solicita acest serviciu sunt copiii cu varsta de pana in 18 ani, al caror familii au un venit net foarte scazut, chiar infim. Acesti tineri au nevoie de hrana pentru a se dezvolta si pentru a reusi sa-si atinga obiectivele din viitor, chiar daca au avut lipsa de noroc de a se naste intr-o familie cu posibilitati reduse sau inexistente. 

Pe langa acestia, mai sunt si alte categorii: tineri ce urmeaza cursuri la institutiile de invatamant pana la terminarea lor, insa ei nu trebuie sa depaseasca varsta de 25 de ani, respective 26, in cazul celor ce urmeaza cursuri universitare ce se pot intinde pe o durata mai lunga de 5 ani.

Pensionarii fac si ei parte din aceasta categorie. Raportandu-ne la pensile foarte mici ce le au dupa ani munciti, un ajutor de acest fel este bine venit. Sunt multi varstnici ce nu isi mai permit nici o paine.

Persoanele bolnave cronice pot beneficia si ele de cantinele sociale. Tot ce trebuie sa faca aceste persoane este sa se intereseze de cantinele sociale disponibile in zona lor si sa depuna o cerere. Despre asta am discutat in urmatoarele randuri.

Pasii ce trebuie urmati pentru a beneficia de o cantina sociala

Conform Legii nr. 208/1997, Cantina de Ajutor social se poate acorda pe baza de cerere, ce este o declaratie pe proprie raspundere insotita de acte doveditoare privind venitul persoanei in cauza sau a  familiei acesteia.

Dupa depunerea celor necesare, va urma o ancheta sociala, realizata de catre asistentul social atribuit persoanei, care poate raspunde pozitiv sau negative cererii adresate de catre solicitant.

Actele necesare sunt:

  • Cererea tip
  • Copie dupa buletinul personal
  • Copie dupa buletinul sotului/sotiei (dupa caz si unde este cazul)
  • Copie dupa certificatul de casatorie/divort/deces (unde este cazul)
  • Copie dupa certificatul de nastere sau buletinele copiilor (unde este cazul)
  • Adeverinta care sa ateste ca persoana in cauza nu realizeaza venituri (se poate scoate de la ANAF)
  • Certificate de incadrare in grad de handicap (unde este cazul)
  • Cupon de alocatie eliberat de catre stat sau extras de cont
  • Cupon de pensie (unde este cazul)
  • Sentinta judecatoreasca pentru pensie de intretinere (doar unde este cazul)

Cantinele sociale sunt proiecte ce au nevoie de ajutorul autoritatilor. Ele pot fi adevarate ajutoare pentru cei aflati in situatii grele.

ONG-urile partenere cantinelor sociale incearca din rasputeri sa opreasca oamenii ce nu se afla in nici o categorie descrisa mai sus sa beneficieze de ele, iar cei cu adevarat indurerati sa fie primii pe lista cand vine vorba de o masa calda, doua sau trei.

Din pacate, numarul de mese ce poate fi pus intr-o astfel de cantina este limitat. De aceea se trage un apel asupra oamenilor ce vor sa aiba acces la un astfel de ajutor, sa lase acele locuri pentru oamenii care chiar au nevoie de el.

Poti ajuta si tu direct donand alimente catre Bancile de Alimente, fapt ce va aduce zambetul pe buzele a sute de oameni, simtind si ei ca cineva se gandeste in sfarsit la ei, mai pe scurt, simtindu-se iubiti.

Prin acest gest nu doar ca hranesti pe cineva fizic, ci si sufleteste, aducandu-i zambetul pe buze unei persoane ce poate a uitat de mult cum sa zambeasca.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *