Persoanele varstnice reprezinta o categorie vulnerabila pe care intreaga societate, incepand de la autoritati si pana la civili, au obligatia de a o proteja. Acestia prezinta un risc crescut de dependenta si de excluziune sociala din cauza incapacitatilor venite odata cu varsta.

Dreptul la asistenta sociala si ingrijire este un drept prevazut de lege in raport cu situatia medicala si financiara a varstinicilor. Limitarile caracteristice varstei sunt cele care au determinat aparitia numeroaselor centre pentru batrani, cantine sociale, asezaminte si centre de zi.

Cantinele sociale sunt locurile in care se prepara si se acorda una mai multe mese/zi. Intreg procesul de preparare, dar si de servire se realizeaza cu respectarea principiilor unei alimentatii sanatoase, echilibrate din punct de vedere calitativ si cantitativ.

Ele se divizeaza in doua categorii: cantine sociale de stat si cantine sociale private. Insa, ambele tipuri de cantine sociale se supun aceluiasi set de norme legislative. De asemenea, cantinele sociale pot sa ofere si servicii de distribuire a hranei la domiciliul persoanelor nedeplasabili. Acestia vor cunoaste programul si vor agrea intervalele cele mai potrivite pentru a primi hrana.

Categorii de persoane carora li se adreseaza cantinele sociale

Cantinele sunt speciale create pentru persoanele defavorizate, printre care se enumera si cele varstnice. Pe langa acestea, persoanele fara adapost, copiii proveniti din familii defavorizate sau persoanele cu o situatie materiala precara se pot adresa acestor cantine.

De serviciile cantinelor sociale pot beneficia urmatoarele categorii de persoane, conform legislatiei in vigoare:

  • Copiii proveniti din familii cu o situatie financiara precara

Exista un calcul bine stabilit pentru a determina care dintre copii se incadreaza in ceea ce legislatia desemneaza „situatie financiara precara”. Mai exact, pot beneficia de alimentatie din partea cantinelor sociale de stat copiii a caror familii nu realizeaza un venit net mediu lunar raportat la persoana in intretinere mai mare decat venitul net lunar pentru o persoana singura.

  • Persoanele invalide si cele bolnave cronic

Persoanele invalide si cele bolnave cronic pot beneficia de serviciile cantinelor sociale de stat in mod gratuit. Intr-o proportie ridicata, autonomia acestor persoane este pierduta sau sunt expusi in permanenta unor riscuri. Astfel, asa cum am mentionat anterior, indiferent de tipul de cantina, ales in functie de veniturile acestora si posibilitatile financiare, le vor oferi alimentatia personalizata nevoilor si/sau restrictiilor.

Este un avantaj considerabil de care se pot bucura beneficiarii dintr-un astfel de centru. Este binecunoscut faptul ca multe persoane varstnice care intampina anumite afectiuni nu tin cont de alimentatie, iar acest lucru reprezinta o greseala care poate duce la agravarea starii de sanatate.

  • Persoanele varstnice

In urma inaintarii solicitarii de acordare a serviciilor prevazute de o cantina sociala, persoane varstnice pot beneficia de doua mese/zi. De regula, hrana pentru aceste doua mese se distribuie o data pe zi, insa cantinele sociale isi pot alege acest detaliu din modalitatea de functionare.

A 3-a varsta, momentul in care pacea trebuie sa se aseze peste sufletele oamenilor, impacarea cu sine trebuie sa domine, iar totul sa fie o relaxare, poate aduce, uneori, si sentimente de frustrare. Incapacitatea de a realiza lucruri elementare, precum prepararea hranei, poate fi greu de asimilat si acceptat.

Tocmai datorita acestor motive, persoanele varstnice sunt o categorie protejata si carora li se acorda o atentie considerabila in cadrul societatii. Faptul ca ei beneficiaza de hrana zilnica este un real ajutor, in speciala datorita faptului ca vor manca mult mai sanatos decat ar reusi singuri.

  • Persoanele aflate in risc de saracie

In urma unei anchete sociale realizate de autoritatile competente, persoanele ce se afla in risc de saracie vor fi eligibile pentru a se adresa unei cantine sociale. In aceasta categorie se incadreaza atat persoanele fara adapost, cat si persoanele ce nu realizeaza venituri proprii.

Cantinele sociale: servicii integrate in acord cu legislatia

Calitatea hranei oferite beneficiarilor cantinelor sociale este in raport cu normele legislative in vigoare. Acestia primesc o alimentatie echilibrata din punct de vedere caloric, adecvata nevoilor zilnice si include legume si fructe proaspete.

Serviciile integrate puse la dispozitie de cantinele sociale se realizeaza in conditii civilizare si, mai cu seama, igienice. Cantinele si celelalte locuri specifice acordarii sprijin social sunt monitorizate cu mare atentie in ceea ce priveste igiena si curatenia.

Scopul lor este de a veni in sprijinul persoanelor vulnerabile si nu de a le influenta negativ viata. Tocmai datorita acestui scop bine definit, aceasta categorie de persoane va fi intotdeauna protejata in cea mai mare masura de riscuri sanitare sau provocate de o alimentatie nesanatoasa.

Constănțeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *